Eet smakelijk?

  • door Otto Treurniet
  • 14 apr, 2014

De jongste Diamant commercial al gezien? Krijgt u er honger van? Of lekkere trek? Ik moet er haast van naar een teiltje zoeken. Misschien zijn het gezondheidsfreaks die de spot hebben bedacht, want er lijkt regelrecht te worden aangestuurd op een afkeer van frituurvet en het bijbehorende eten.

We zien twee grappige stripfiguurtjes lekker badderen in een hete frituurpan, een slijmerig zacht kaasventje en een flink uit de kluiten gewassen klerenkast in een krokettenpak. Ik vermoed dat ze Zacht van Binnen en Krokant van Buiten heten. Want dat zijn de beloften die zullen worden ingelost bij het gebruiken van Diamant, zo is de boodschap. Dat je niet te vet moet eten voor het zwemmen, dat is nog wel gehonoreerd, want eten doen de zwemmende stripfiguren zelf niet. Gelukkig maar, want dat zou de film nog smeriger maken, omdat de kans groot is dat ze dan de tanden in elkaar hadden gezet. Met nota bene ook nog een hint naar de engste eetgewoonten die we als mensheid kennen: kannibalisme.

Maar naast het honoreren van de ene opvoedkundige wijsheid, wordt tegen een andere fors gezondigd. Namelijk dat het onverstandig is om je met je blote kont in voedsel te wentelen, als er nog gegeten moet worden. Ik vind het er niet uitzien, een frituurpan als zwembad. Zwemmen is ter verkoeling, dus dit is qua comfort 180 graden de andere kant op. Dat Zacht en Krokant voedsel moeten voorstellen, is zonneklaar al blijkt uit de film dat ze er al meerdere zwembeurten op hebben zitten, zonder nog te zijn opgegeten. Misschien ging het toch wat te ver: de notie dat het gezinnetje dan moet gaan zitten kijken naar hun eigen voedsel dat nog over de tafel loopt. Is ook precies het tegenovergestelde van lekker.

Op internet zag ik aan reacties op deze commercial, dat er meer mensen zijn die onpasselijk worden bij deze poging om ons lekker aan het frituren te krijgen. Ja, maar het is allemaal niet echt, las ik een tegenwerping. O, is het weer het oude liedje: is het allemaal weer humor om te lachen wat je verder niet zo serieus moet nemen? Vast. Of anders is het een verkapte steun aan de strijd tegen obesitas. Wat wel een mooi gebaar zou zijn van Diamant. Zo van: mensen, kijk toch hoe smerig, als je gaat frituren.

Maar zelfs met dit alles ter zijde zou ik, als ik Diamant was, hier vierkant voor zijn gaan liggen. Want, zou mijn redenering zijn, de werking van mijn product wordt compleet verkeerd voorgesteld. Het springende punt is namelijk dat Zacht van Binnen onder invloed van Diamant krokant van buiten wordt, en Krokant van Buiten zacht van binnen blijft. Maar dat gebeurt geen van beide.    


Share by: