Is the economy stupid?

  • door Otto Treurniet
  • 14 mrt, 2016

We leven in een materialistische wereld. Dat wil zeggen, hier in het westen. Want u weet ook best: het is lang niet overal goud wat er blinkt. Op hele stukken van de planeet is het alleen maar mooi weer.

Zong Johnny Jordaan al niet: “Het geluk op den aard is niet eerlijk verdeeld. De één krijgt met niks doen alles. De ander die zwoegt zijn leven lang voort en zit steeds in de dalles.”? Dat was in de vorige eeuw en het is nu misschien nog wel meer waar dan toen. Zal dit dan nooit veranderen? Zal het hier in het westen altijd maar hebben-hebben-hebben blijven en de winnende slogan dus: “It’s the economy, stupid!”

Ik denk het niet. En dat zag ik in een reclamespot, nota bene.

Het is een commercial om Ikea mee vooruit te helpen, maar dat is nu eens bijzaak. Kijk zelf maar. Wat we zien is een experiment met een stel kinderen. Hen wordt gevraagd een brief aan de Kerstman te schrijven met hun wensen. (Omdat het een Spaans spotje is, schrijven ze aan de drie koningen, kennelijk is er in Spanje geen kerstman). Geen probleem natuurlijk, een verlanglijstje maken voor materialistische westerse kinderen. Maar als dat klaar is, wordt hen gevraagd nog een brief te schrijven.

U moet het maar eens goed bekijken, misschien af en toe even stop zetten om de Engelse vertaling goed mee te krijgen, maar zet wel de tissues binnen handbereik.

We zien ook de ouders, die de tweede brief te lezen krijgen. En dan is er als uitsmijter nog een derde vraag aan de kinderen.

Mijn conclusie is: als dit de jeugd is, die de toekomst heeft, dan is die in goede handen.

Share by: