Presidiumvoorzitters door de eeuwen heen

  • door Otto Treurniet
  • 04 sep, 2014

POLITIEKE MARKT 28 augustus 2014 - Na deze politieke markt las ik dit bij Omroep Flevoland:

VVD-raadslid Ellentrees Müller is gekozen tot voorzitter van het Almeerse presidium. Dat is het dagelijks bestuur van de gemeenteraad. Zij kreeg 22 stemmen van de 38 aanwezige raadsleden. Op tegenkandidaat Rene Eekhuis van de PVV werden elf stemmen uitgebracht. Vijf raadsleden stemden blanco.
Over het voorzitterschap van het presidium wordt al lange tijd geruzied. De PVV claimde deze post omdat het gebruikelijk is dat de grootste partij de voorzitter levert. Vorige week werd duidelijk dat andere grote partijen erop tegen waren dat een PVV'er deze functie zou vervullen. Zij hebben er geen vertrouwen in dat iemand van deze partij kan optreden als vertegenwoordiger van de gemeenteraad.

Nu is het misschien een tik van mij, maar ik ga me dan afvragen: hoe ging dat de vorige keren eigenlijk met die presidiumvoorzitters? Dus toen probeerde ik het lijstje met alle vorige voorzitters te achterhalen. Dat viel helemaal niet mee, ik vroeg eerst of de Griffie zo'n lijstje met een druk op de knop tevoorschijn kon toveren, maar nee. Toen speurde ik in het bis (het bestuursinformatiesysteem van de gemeente) en op een site almerebestuurd.nl, ook kwam ik digitaal langs het stadsarchief en bij het geheugen van Almere. Bere-interessant allemaal, maar de complete lijst vond ik niet.

Ik (her)ontdekte intussen van alles: dat Almere pas in 1984 echt een gemeenteraad kreeg en ik vond ook het complete lijstje sindsdien van alle raadsperioden en welke partijen toen in de gemeenteraad zaten en met hoeveel zetels. Ik maakte er een schemaatje van, maar kon niet bij elke periode de presidiumvoorzitter vinden. Dan maar weer een deskundige raadplegen: ik mailde het stadsarchief dat ik op zoek was naar presidiumvoorzitters, maar dat ik ze alleen kon vinden vanaf 2002. De volgende dag kwam het verrassende antwoord: stop maar met zoeken, want Almere kent pas sinds 2002 een raadspresidium.

Zo leer je nog eens wat. In 2002 is de Wet dualisering gemeentebestuur van kracht geworden en onder invloed daarvan is er het nodige veranderd in de organisatie van gemeenteraden en dus ook in Almere. Het besluit om een presidium in te stellen is gebeurd op 16 april 2002. U kunt dat besluit HIER lezen. Want als je eenmaal weet waar je het ongeveer zoeken moest, dan vind je in het bis natuurlijk uiteindelijk toch wat je hebben moet.

Ik had dus gezocht naar iets dat er niet was, en wat ik voor onvolledig hield was toch het complete lijstje. Zie hier mijn schemaatje:

Presidiumvoorzitters

Raadsperiode

      Grootste partij

   Aantal zetels   

Presidiumvoorzitter

  Partij (ranglijst qua grootte)

2002-2006          

      Leefbaar Almere

         9

Martin Wiegertjes

    PvdA (3)

2006-2010            

      PvdA

       12

Klaas Wolzak

    PvdA (1)

2010-2014

      PVV

         9

Willy-Anne van der Heiden

Ellentrees Muller (2013)

    GroenLinks (5)

     VVD (3)

  2014-2018  

      PVV

         9

Ellentrees Muller

     VVD (4)

Het is best een opmerkelijk lijstje vind ik, want als we even terugdenken aan de berichtgeving van Omroep Flevoland en de claim van de PVV, dan moeten we toch vaststellen dat het nog maar eenmaal gelukt is dat de grootste partij in de raad ook werkelijk de presidiumvoorzitter leverde. Dan kun je dacht ik nog niet van 'gebruikelijk' spreken; als iets maar één keer is gebeurd. Aan de andere kant: als het desondanks zo is, dat er is afgesproken dat de grootste partij de voorzitter levert, dan wordt daar behoorlijk de hand mee gelicht. Waar in drie van de vijf gevallen de PVV de dupe van is.


Share by: