Mens & dier

  • door Otto Treurniet
  • 14 mrt, 2016

Misschien moeten we eens wat cliché-argumenten tegen het licht houden. Bijvoorbeeld: ‘wilde zwijnen opjagen en dan afschieten is dieronvriendelijk.’

Ja, inderdaad. Sterker nog: dat is precies de bedoeling. Ze moeten dood, want er zijn er te veel en we willen voorkomen dat er straks een klein kind wordt opgevreten. En die beesten lachen je uit als je dan aankomt met dat je dat mensonterend vindt. Of zijn dat hyena’s, nou goed. U snapt mijn punt. Trouwens hoe zou een diervriendelijke methode er dan uitzien? Dat zou toch moeten bestaan uit een systeem waarbij je het op een biologisch verantwoorde wijze aanpakt? Maar waar bestaat dat dan uit? Inderdaad, een natuurlijke vijand in de vorm van een troep leeuwen of wolven loslaten en die de zwijnenpopulatie laten aanpakken. Maar wat ga je dan zien? Precies, een drukjacht en een enorm bloedbad. Zo gaat dat in die prachtige natuur.

Ik ben met onze hond ooit op hondencursus geweest. De eerste tekst van de juf was: een hond is geen mens. Ik dacht eerst: moet ik daar 125 euro voor betalen, maar na afloop van de cursus bleek het een sublieme samenvatting van de hele opleiding. De term hondencursus klopte van geen kant. Niet de hond moest iets leren, maar het baasje. Die moest leren zien dat je een hond niet als een mens moet behandelen, omdat het beest dat niet snapt.

Met andere woorden: je moet je als een hond gedragen, dat is pas diervriendelijk in dit geval.

Share by: