Een culturele weddenschap

  • door Otto Treurniet
  • 28 apr, 2015
Dat is natuurlijk altijd leuk, dan zit je naar een politieke vergadering te kijken en dan is er opeens een stekelig stukje. Ik bedoel dat het ene raadslid een stekelige opmerking maakt in de richting van de ander, maar dat de ander vervolgens een kat teruggeeft. Smullen voor de media. Maar ik wil meer weten.

Het was op 2 april jl. en in de Witte Zaal ging het over de aanpassing van gebouw de Kunstlinie. Op zeker moment horen en zien we Mw. Ciska van Rijn (PvdA) en Mw. Willy Anne van der Heijden (GroenLinks) ongeveer dit tegen elkaar zeggen:

Ciska van Rijn:“…Mw. Van der Heijden weet best dat de PvdA cultuur hoog in het vaandel heeft, op ons initiatief is drie jaar geleden € 150.000,- extra vrijgemaakt voor cultuur.”

Willy Anne van der Heijden: “Dat was ons voorstel.”

Ciska:“Niks hoor, kijk het maar na, ik wil best met u wedden. Het was ons idee en we hebben dat ingediend samen met de VVD en D66 en… In elk geval, kijkt u het maar na. ”

Klik hier voor het bedoelde vergaderfragment  Kies de Witte Zaal en zet de tijdschuif op 15:06 – 15:48

Normaal gesproken springt de journalistiek dan op: ha, een conflict, reuring: inzoomen. En dan zie je zo’n fragment 140 keer voorbij komen, elke keer maar weer: welles, nietes en verders niks. Niet deze keer overigens, of ik heb iets gemist, want volgens mij heeft het plaatselijke en regionale journaille deze aanvaring geheel onbesproken gelaten. En nu is het oud nieuws natuurlijk. Voor een bezoeker van de digitale stadhuistribune is er echter geen enkel beletsel om ook nu nog eens even zo’n kwestie op te pakken. Niet om dat bekvechten steeds maar weer te laten zien, nee, om uit te vogelen hoe de vork van die 150.000 voor cultuur nu precies in de steel zit. Ik kijk niet of iets nieuws is, maar of me iets opvalt dat mij het vermelden waard lijkt. Meer niet. Maar ook niet minder.

Ik zeg het maar vast: we moeten één van de kemphanen, zoals de voorzitter van de bewuste vergadering, Jerzy Soetekouw ze noemt, teleurstellen. Maar ook de griffie komt hier niet brandschoon uit. Spijtig genoeg, want als iemand dol op de griffie is, ben ik het. Ze staan met raad en daad klaar zodra je ze wat vraagt over het politieke bedrijf in Almere. Maar goed, eerst de weddenschap, dan de bijkomende griffiekwestie.

Weddenschap
Wie heeft nu het voorstel bedacht om € 150.000,- extra voor cultuur vrij te maken? Dat zijn gegevens genoeg om in het RIS (Raads Informatie Systeem) het betrokken voorstel naar boven te halen. Dus ik duiken in het RIS, om weer boven te komen met niet één, maar twee voorstellen om € 150.000,- extra te gaan besteden aan cultuur. Eén van GroenLinks en één van PvdA, VVD, D66 en Leefbaar Almere. Hebben dan beide dames gelijk? Nou nee.

In de vergadering van 14 november 2013 worden beide voorstellen behandeld. Het eerste, van GroenLinks, vraagt om € 150.000,- voor het cultuurbeleid in het algemeen, maar dat voorstel wordt verworpen. Het tweede, van PvdA c.s., vraagt € 150.000,- specifiek voor de Hectare Cultuur, en dat idee wordt wel overgenomen. Nu zou je kunnen zeggen: Willy Anne was eerder met haar extraatje voor de cultuur, en daarna kwam pas zo’n zelfde extraatje van Ciska. Maar dat gaat niet op, omdat Willy Anne in diezelfde vergadering van 14 november zelf opspringt om een stemverklaring te geven bij het voorstel van Ciska, zeggende: ook al is ons idee afgeblazen, we steunen niet het voorstel van de PvdA c.s.. Dan kun je dus inderdaad niet twee jaar later zeggen: het was ons idee. Nee, je hebt juist afstand genomen van dat idee. Ik weet niet of er iets op stond, maar Ciska wint deze weddenschap.

Klik hier voor het voorstel van GroenLinks

Klik hier voor het voorstel van PvdA, VVD, D66, LA

Griffiekwestie

Nu zei ik al: er is een belendende kwestie. En dat betreft datzelfde voorstel van PvdA, VVD, D66 en Leefbaar Almere. Ik noem vier partijen, want vier hebben hun handtekening onder dit voorstel gezet. Dat kun je zien als je in het RIS het document met het letterlijke voorstel naar boven vist. Alleen, het klopt niet. In de vergadering van 14 november 2013 gebeurt namelijk nog iets voorafgaande aan de stemming over het voorstel: Frits Huis trekt namens zijn fractie de handtekening van Leefbaar Almere onder het voorstel in! Kijk zelf maar. De griffie blijkt te hebben verzuimd om dat ook werkelijk te doen, wat technisch gezien geschiedvervalsing is.

Klik hier voor het intrekken van de handtekening
Zet de tijdschuif op: 34:24 – 39:18

Zelf vergeef ik het hen direct, hoor, het is toch allemaal water onder de brug, zoals de Engelsman zegt. Bovendien: het kan alsnog worden gecorrigeerd. En dan stel ik met voldoening vast dat ik een heel klein beetje heb kunnen bijdragen aan het werk van de griffie.


Share by: